Verkoopbegeleiding


Wil je met pensioen of het wat rustiger aandoen? Wil je een medewerker laten instappen in je bedrijf? Of wil je een deel van je ondernemingswaarde veiligstellen met een investeerder? Er kunnen allerlei redenen zijn om je te verdiepen in het (gedeeltelijk) verkopen van je onderneming. En welke ook voor jou geldt: de keuze om je bedrijf te verkopen blijft een grote, complexe, maar zeker ook emotionele stap. Je hebt jaren aan je bedrijf gewerkt en je wilt dit zo goed mogelijk overdragen. Dat snappen wij.

parallax background

Willt begeleidt je daarom graag bij deze bedrijfsverkoop. Wij zorgen voor een gestructureerd plan van aanpak, onderhouden korte lijnen en gaan voor jou door het vuur om de beste deal te realiseren. Wij zijn jouw verkoopadviseur en vraagbaak in één. Of je nu een management buy in kandidaat (MBI), management buy out kandidaat (MBO), strategische koper of investeerder met een meerderheids- of minderheidsbelang wilt aantrekken: onze verkoopbegeleiding leidt je door het gehele proces.

Van het vinden van potentiële kopers in binnen- en buitenland, het voeren van de eerste gesprekken tot het due diligence onderzoek en het sluiten van de deal bij de notaris. Wij regelen het. Eerlijk, gepassioneerd en oprecht. Wij doen niet aan valse beloftes of loze woorden. Bij Willt krijg je het eerlijke verhaal. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Het verkoopproces gaat
zoals jij het Willt

Het verkoopproces gaat zoals jij het Willt

Ieder overnametraject is anders en dus maatwerk. Toch werkt Willt in grote lijnen wel met een vaste structuur. Een verkooptraject duurt gemiddeld een halfjaar tot een jaar. Hoe dit proces eruitziet? Natuurlijk drinken we eerst samen een kop koffie om elkaar beter te leren kennen en om wensen en (prijs)verwachtingen af te stemmen. Daarna gaan we aan de slag met de volgende stappen:

1. Voorbereiding
Samen met jou springen we direct in het diepe. We willen namelijk álles weten over jou en je onderneming. Van producten en diensten, medewerkers en locaties(s) tot aan klanten, leveranciers en financials. Hierdoor krijgen wij een beter inzicht in de (waarde van de) onderneming en kan er nog gewerkt worden aan verbeterpunten. Daarnaast weten wij nog beter wat voor kopers de interessante eigenschappen van jouw onderneming zijn.
2. Informatiememorandum
Alles duidelijk? Dan maken wij een goed informatiememorandum, zonder onzin en luchtkastelen. Dit is een soort verkoopbrochure met gedetailleerde informatie over jouw bedrijf. Alles wat een potentiële koper moet weten, staat erin.
3. Marktbenadering
Gelijktijdig werken we aan een longlist met potentiële kopers. Want welke bedrijven in de markt zouden interesse in jouw bedrijf kunnen hebben? Dit doen we aan de hand van ons netwerk, jouw netwerk en ook met behulp van betaalde databases en platformen die niet voor iedereen toegankelijk zijn. Uiteraard checken we of de potentiële koper kapitaalkrachtig genoeg is voor een overname.
4. Een shortlist
We staan bekend om ons doorzettingsvermogen. We steken graag de handen uit de mouwen, pakken zelf de telefoon en kammen de markt uit. Zo vinden we ook de minder voor de hand liggende (internationale) kopers. Willt heeft de drive om de beste kopers te vinden. Dat kost tijd en energie, maar wordt vaak beloond. Samen lopen we de lijst met potentiële kopers langs, want welke partijen gaan we daadwerkelijk benaderen?
5. Informatie delen
Is de benaderde potentiële koper enthousiast en wil diegene meer info? Mooi! We vragen ze eerst om een geheimhoudingsverklaring te tekenen, daarna delen we het informatiememorandum van jouw bedrijf. Door dit gestructureerd aan te pakken, krijgen alle potentiële kopers evenveel tijd om zich te buigen over de investeringspropositie.
6. Kennismakingsgesprekken
Na enkele weken vragen we de partijen of ze blijvend geïnteresseerd zijn en openstaan voor een gesprek. Deze zogenaamde managementmeetings vinden bijna altijd plaats op een neutrale vergaderlocatie. Als verkoper kan jij een goede indruk krijgen van de geïnteresseerde partij, terwijl de potentiële koper ook een beter gevoel kan krijgen bij jou en jouw onderneming.
7. Naar één partij
Zijn partijen na de meeting blijvend geïnteresseerd? Dan vragen we ze om een bod uit te brengen. Wij scheppen vervolgens overzicht in de ontvangen biedingen. De hoogste prijs hoeft namelijk niet automatisch het beste bod voor jou te zijn. De betalingsvoorwaarden, het toekomstperspectief, de klik en de betrouwbaarheid van een koper kunnen ook belangrijk zijn. Na onderhandelingen en eventueel tweede gesprekken, werken we toe naar een intentieovereenkomst met één partij.
8. Boekenonderzoek
Na het ondertekenen van de intentieovereenkomst, krijgt de koper een aantal weken de tijd om jouw onderneming door te lichten. Dit vindt nagenoeg altijd digitaal plaats door middel van een virtuele dataroom waarin documenten gedeeld worden. Voor jou als verkopende partij is dit vaak een taaie periode. Je krijgt veel vragen op je afgevuurd en de adviseurs van de koper kunnen wel eens (te) kritisch en wantrouwend overkomen. Gelukkig staan wij aan jouw zijde om je zoveel mogelijk te ontlasten.
9. Transactiedocumentatie
Wanneer er gedurende het boekenonderzoek geen red flags zichtbaar zijn, starten we met het opstellen van alle benodigde contracten. Willt heeft goede banden met gespecialiseerde overnamejuristen die je daarin kunnen bijstaan. Uiteraard staat het je ook vrij om een overnamejurist uit jouw eigen netwerk te raadplegen.
10. Tekenen maar!
Zijn alle vragen uit het due diligence beantwoord en zijn we het eens over de contracten? Dan zetten we de champagne koud, trekken we onze beste kleren aan en gaan we naar de notaris. Met deze handtekening is de verkoop van jouw bedrijf definitief! Het einde van dit Willt-traject en het begin van een nieuw hoofdstuk voor jou en jouw bedrijf.

Deskundige begeleiding bij de verkoop van jouw onderneming?

2025 © Willt | Webrealisatie N35 Creatief | Privacyverklaring